Kurzy ATAC

Liči čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Liči čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

82 kcal

Energia kJ

341 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.1 %) Sacharidy (87.3 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (3.2 %)

Liči je plod liči čínskej (Litchi chinensis). Má oválny alebo srdcovitý tvar o veľkosti 2-4 cm a červenú alebo oranžovú farbu. Vnútri plodu sa nachádza tvrdé semeno obalené dužinatou vrstvou, ktoré je určené na konzumáciu. Pôvodne pochádza z Ázie.

Liči a zdravie

Liči je bohatým zdrojom draslíka, jeho konzumácia má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahuje aj vyšší podiel vitamínu C. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Liči v kuchyni

Liči sa bežne konzumuje surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov,
Používa sa aj na sušenie a výrobu lisovaných štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.