Kurzy ATAC

Ľanové semienka

Kategória: Orechy a semená / Semená

Ľanové semienka

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

469 kcal

Energia kJ

1960 kJ

Bielkoviny

25 g

Sacharidy

10 g

Tuky

31 g

Vláknina

21.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (25 g) Sacharidy (10 g) Tuky (31 g) Vláknina (21.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (22.3 %) Sacharidy (8.9 %) Tuky (59.6 %) Vláknina (9.2 %)

Semienka ľanu siateho (Linum usitatissimum), ktorý pochádza pôvodne z Indie a Stredomoria. Potenciál tejto rastliny využívali už v starovekom Egypte.

Ľanové semienka a zdravie

Semienka sú jedným z najbohatších zdrojov omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom, vápnikom a horčíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Ľanové semienka sú typické vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Navyše spomaľujú premenu sacharidov na jednoduché cukry a zaisťujú stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Ľanové semienka v kuchyni

Semienka sa najčastejšie používajú na prípravu:
- pečiva,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.