Kurzy ATAC

Kvások ražný

Kategória: Obilniny lepkové / Fermentované

Kvások ražný

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

305 kcal

Energia kJ

1274 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

56 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

2.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (56 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (2.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.5 %) Sacharidy (76.9 %) Tuky (5 %) Vláknina (1.6 %)

Ražný kvások je produkt vyrábaný z ražnej múky a vody. Pri izbovej teplote (25-30 °C) dochádza vďaka mikroorganizmom prítomným na povrchu zŕn a vo vzduchu k fermentácii (kvaseniu). Jedná sa o proces premeny makroživín - najviac sacharidov - kedy výsledkom je potravina, ktorá je energeticky chudobnejšia, nutrične bohatšia a ľahšie stráviteľná.
Používa sa na výrobu ražného kváskového pečiva.

Ražný kvások a zdravie

Ražný kvások obsahuje desiatky rôznych kultúr (mikroorganizmov), ktoré cez kvasné (fermentačné) pochody menia štruktúru makroživín - znižuje sa podiel sacharidov, dochádza k rozkladu (hydrolýze) bielkovín. Fermentácia štartuje procesy, ktoré znižujú podiel niektorých antinutričných látok v múke, zlepšuje sa tak aj využiteľnosť minerálnych látok z potraviny. Ražný kvások je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Hodnota jeho glykemického indexu je stredná. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ražný kvások v kuchyni

Kvások je možné zakúpiť sušený, prípadne je jednoduché ho pripraviť doma zmiešaním ražnej múky s vodou, kedy zmes sa nechá pri izbovej teplote skvasiť. Používa sa ako základ pre výrobu:
- chlieba,
- rožkov,
- toastov,
- mazancov,
- buchiet,
- koláčov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.