Kurzy ATAC

Kvások quinoový

Kategória: Obilniny bezlepkové / Fermentované

Kvások quinoový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

313 kcal

Energia kJ

1307 kJ

Bielkoviny

11.7 g

Sacharidy

50 g

Tuky

4.2 g

Vláknina

8.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11.7 g) Sacharidy (50 g) Tuky (4.2 g) Vláknina (8.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.7 %) Sacharidy (66.9 %) Tuky (12.1 %) Vláknina (5.3 %)

Quinoový kvások je produkt vyrábaný z quinoovej múky a vody. Pri izbovej teplote (25-30 °C) dochádza vďaka mikroorganizmom prítomným na povrchu zŕn a vo vzduchu k fermentácii (kvaseniu). Jedná sa o proces premeny makroživín - najviac sacharidov - kedy výsledkom je potravina, ktorá je energeticky chudobnejšia, nutrične bohatšia a ľahšie stráviteľná. Používa sa na výrobu kváskového pečiva.

Quinoový kvások a zdravie

Quinoový kvások obsahuje desiatky rôznych kultúr (mikroorganizmov), ktoré cez kvasné (fermentačné) pochody menia štruktúru makroživín - znižuje sa podiel sacharidov, dochádza k rozkladu (hydrolýze) bielkovín. Fermentácia štartuje procesy, ktoré znižujú podiel niektorých antinutričných látok v múke, zlepšuje sa tak aj využiteľnosť minerálnych látok z potraviny. Quinoový kvások je bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok - je súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Hodnota jeho glykemického indexu je stredná. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Quinoový kvások v kuchyni

Kvások sa používa ako základ na výrobu:
- chleba,
- rožkov,
- toastov,
- mazancov,
- vek,
- buchiet,
- koláčov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.