Kurzy ATAC

Kvások kamutový

Kategória: Obilniny lepkové / Fermentované

Kvások kamutový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

321 kcal

Energia kJ

1339 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

56.7 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (56.7 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (19.6 %) Sacharidy (74.1 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (1.6 %)

Kamutový kvások je produkt vyrábaný z kamutovej múky a vody. Pri izbovej teplote (25-30 °C) dochádza vďaka mikroorganizmom prítomným na povrchu zŕn a vo vzduchu k fermentácii (kvaseniu). Jedná sa o proces premeny makroživín - najviac sacharidov - kedy výsledkom je potravina, ktorá je energeticky chudobnejšia, nutrične bohatšia a ľahšie stráviteľná. Používa sa na výrobu kváskového pečiva.

Kamutový kvások a zdravie

Kamutový kvások obsahuje desiatky rôznych kultúr (mikroorganizmov), ktoré cez kvasné (fermentačné) pochody menia štruktúru makroživín - znižuje sa podiel sacharidov, dochádza k rozkladu (hydrolýze) bielkovín. Fermentácia štartuje procesy, ktoré znižujú podiel niektorých antinutričných látok v múke, zlepšuje sa tak aj využiteľnosť minerálnych látok z potraviny. Kamutový kvások je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Hodnota jeho glykemického indexu je stredná. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Kamutový kvások v kuchyni

Kvások sa používa ako základ na výrobu:
- chleba,
- rožkov,
- toastov,
- mazancov,
- vek,
- buchiet,
- koláčov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.