Kurzy ATAC

Kvások cirokový

Kategória: Obilniny bezlepkové / Fermentované

Kvások cirokový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

308 kcal

Energia kJ

1287 kJ

Bielkoviny

8.3 g

Sacharidy

58.3 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8.3 g) Sacharidy (58.3 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.3 %) Sacharidy (79.3 %) Tuky (7.3 %) Vláknina (2.1 %)

Cirokový kvások je produkt vyrábaný z cirokovej múky a vody. Pri izbovej teplote (25-30 °C) dochádza vďaka mikroorganizmom prítomným na povrchu zŕn a vo vzduchu k fermentácii (kvaseniu). Jedná sa o proces premeny makroživín - najviac sacharidov - kedy výsledkom je potravina, ktorá je energeticky chudobnejšia, nutrične bohatšia a ľahšie stráviteľná. Používa sa na výrobu kváskového pečiva.

Cirokový kvások a zdravie

Cirokový kvások obsahuje desiatky rôznych kultúr (mikroorganizmov), ktoré cez kvasné (fermentačné) pochody menia štruktúru makroživín - znižuje sa podiel sacharidov, dochádza k rozkladu (hydrolýze) bielkovín. Fermentácia štartuje procesy, ktoré znižujú podiel niektorých antinutričných látok v múke, zlepšuje sa tak aj využiteľnosť minerálnych látok z potraviny. Cirokový kvások je bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok - je súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Hodnota jeho glykemického indexu je stredná. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Cirokový kvások v kuchyni

Kvások sa používa ako základ na výrobu:
- chlieba,
- rožkov,
- toastov,
- mazancov,
- buchiet,
- koláčov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.