Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
289 kcal
Energia kJ
1207 kJ
Bielkoviny
7.5 g
Sacharidy
50 g
Tuky
2 g
Vláknina
15 g
Kurkuma (Kurkumovník dlhý, často označovaný ako indický šafran, žltý koreň alebo žltý zázvor) je aromatická bylina podobná zázvoru. Je charakteristická svojou prenikavou vôňou a ostrou chuťou, ktorá vzdialene pripomína šafran. Obsahuje žlté farbivo kurkumín, ktoré sa používa na dofarbenie rôznych potravín, predovšetkým masla, tukov, syrov, likérov i mastí. Kurkuma pochádza z tropických oblastí juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa najviac pestuje v Indii.
Kurkuma priaznivo ovplyvňuje zažívací systém, predovšetkým žlčník, pretože kurkumín podporuje vyprázdňovanie žlčníka. Pomáha tiež pri nechutenstve, bolestiach brucha a pečene. Znižuje krvný tlak a cholesterol. Silica podporuje produkciu žlče v pečeni. Dnes je kurkuma súčasťou mnohých liekov napríklad na artritídu alebo ako masť na kožné choroby. Má tiež výrazný protirakovinový a protizápalový účinok.
Kurkuma slúži na dochutenie predovšetkým rezancových a ryžových pokrmov, majonéz a omáčok. Je vhodná do čatní, k zelenine, rybám, hydine, plodom mora i vajciam a strukovinám. Je základom mnohých koreniacich zmesí, najznámejšia je karí korenie a Worcestrová omáčka.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>