Kurzy ATAC

Kukurica mrazená

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Kukurica mrazená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

398 kcal

Energia kJ

1663 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

74 g

Tuky

4.7 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (74 g) Tuky (4.7 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.5 %) Sacharidy (77.9 %) Tuky (10.6 %) Vláknina (2 %)

Kukurica siata (Zea mays) je obilnina, ktorá má svoj pôvod v Strednej Amerike. Radí sa medzi kultúrne plodiny, ktoré sa v poľnohospodárstve využívali už pred 10 000 rokmi. Táto bezlepková obilnina s veľkými klasmi má svoj pôvod v strednej Amerike, odkiaľ sa postupne rozšírila aj do Južnej Ameriky. U Mayov a Aztékov spoločne s fazuľami a amarantom patrila k najdôležitejším plodinám. Do Európy sa kukurica dostala v 16. storočí. Dnes je kukurica po ryži a pšenici treťou najpestovanejšou obilovinou sveta, na potravinárske účely využívame predovšetkým druh Kukurice cukrová.

Mrazená kukurica a zdravie

Kukurica je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Šupka kukurice obsahuje antinutričné látky, ktoré znižujú využiteľnosť aminokyseliny tryptofánu a vitamínu B3 - v minulosti toto spôsobovalo vznik podvýživy a rozšírenie choroby z deficitu niacínu (B3) zvanej pelagra. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mrazená kukurica v kuchyni

Kukurica je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení sladkých i slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.