Kurzy ATAC

Kukurica klas

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Kukurica klas

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

162 kcal

Energia kJ

677 kJ

Bielkoviny

3.5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

2 g

Vláknina

1.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (2 g) Vláknina (1.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.1 %) Sacharidy (77.6 %) Tuky (11.1 %) Vláknina (2.2 %)

Kukurica siata (Zea mays) je obilnina, ktorá má svoj pôvod v Strednej Amerike. Radí sa medzi kultúrne plodiny, ktoré sa v poľnohospodárstve využívali už pred 10 000 rokmi. Táto bezlepková obilnina s veľkými klasmi má svoj pôvod v strednej Amerike, odkiaľ sa postupne rozšírila aj do Južnej Ameriky. U Mayov a Aztékov spoločne s fazuľami a amarantom patrila k najdôležitejším plodinám. Do Európy sa kukurica dostala v 16. storočí, v Česku je jej pestovanie doložené od roku 1779. Dnes je kukurica po ryži a pšenici treťou najpestovanejšou obilovinou sveta, na potravinárske účely využívame predovšetkým druh Kukurice cukrová.

Kukurica a zdravie

Kukurica je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Šupka kukurice obsahuje antinutričné látky, ktoré znižujú využiteľnosť aminokyseliny tryptofánu a vitamínu B3 - v minulosti toto spôsobovalo vznik podvýživy a rozšírenie choroby z deficitu niacínu (B3) zvanej pelagra. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Kukurica v kuchyni

Kukurica je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- popcorn,
- polenta.

Kukuricu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Častou úpravou je grilovanie celých klasov. Mliečne klasy chutia výborne surové, pokrmom dávajú príjemne sladkastú chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.