Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
162 kcal
Energia kJ
677 kJ
Bielkoviny
3.5 g
Sacharidy
30 g
Tuky
2 g
Vláknina
1.8 g
Kukurica siata (Zea mays) je obilnina, ktorá má svoj pôvod v Strednej Amerike. Radí sa medzi kultúrne plodiny, ktoré sa v poľnohospodárstve využívali už pred 10 000 rokmi. Táto bezlepková obilnina s veľkými klasmi má svoj pôvod v strednej Amerike, odkiaľ sa postupne rozšírila aj do Južnej Ameriky. U Mayov a Aztékov spoločne s fazuľami a amarantom patrila k najdôležitejším plodinám. Do Európy sa kukurica dostala v 16. storočí, v Česku je jej pestovanie doložené od roku 1779. Dnes je kukurica po ryži a pšenici treťou najpestovanejšou obilovinou sveta, na potravinárske účely využívame predovšetkým druh Kukurice cukrová.
Kukurica je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Šupka kukurice obsahuje antinutričné látky, ktoré znižujú využiteľnosť aminokyseliny tryptofánu a vitamínu B3 - v minulosti toto spôsobovalo vznik podvýživy a rozšírenie choroby z deficitu niacínu (B3) zvanej pelagra. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Kukurica je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- popcorn,
- polenta.
Kukuricu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Častou úpravou je grilovanie celých klasov. Mliečne klasy chutia výborne surové, pokrmom dávajú príjemne sladkastú chuť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>