Kurzy ATAC

Krúpy ražné

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Krúpy ražné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

389 kcal

Energia kJ

1627 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

78 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (78 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.6 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (3.6 %)

Raž siaty (Secale cereale), je obilnina, ktorú spoločne s pšenicou radíme k najdôležitejším plodinám (obilninám) mierneho pásu. Ražné krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.

Ražné krúpy a zdravie

Raž patrí do lepkových obilnín, nie je teda vhodné na bezlepkovú diétu. Svojím zložením je veľmi podobné pšenici, obsahuje ale viac bielkovín a vlákniny. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ražné krúpy v kuchyni

Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.