Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
389 kcal
Energia kJ
1627 kJ
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
78 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
7 g
Raž siaty (Secale cereale), je obilnina, ktorú spoločne s pšenicou radíme k najdôležitejším plodinám (obilninám) mierneho pásu. Ražné krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.
Raž patrí do lepkových obilnín, nie je teda vhodné na bezlepkovú diétu. Svojím zložením je veľmi podobné pšenici, obsahuje ale viac bielkovín a vlákniny. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>