Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
366 kcal
Energia kJ
1530 kJ
Bielkoviny
15 g
Sacharidy
65 g
Tuky
1.9 g
Vláknina
7 g
Pšenica (Triticum) je obilnina, ktorú radíme k najdôležitejším plodinám mierneho pásu. Ide o jednu z najstarších kultúrnych plodín, pochádzajúcu z juhozápadnej Ázie. Pšenica sa pestuje po celom svete a je šľachtená po tisícročia. Najpoužívanejšími druhmi sú tvrdá pšenica (Triticum durum) a pšenica špalda (Triticum spelta). Pšeničné krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.
Všetky druhy pšenice patria do lepkových obilnín, nie sú teda vhodné na bezlepkovú diétu. Lepok z pšenice je považovaný za najagresívnejší zo všetkých lepkových obilnín. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>