Kurzy ATAC

Krúpy pšeničné

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Krúpy pšeničné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

366 kcal

Energia kJ

1530 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

65 g

Tuky

1.9 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (65 g) Tuky (1.9 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.2 %) Sacharidy (74.3 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (3.8 %)

Pšenica (Triticum) je obilnina, ktorú radíme k najdôležitejším plodinám mierneho pásu. Ide o jednu z najstarších kultúrnych plodín, pochádzajúcu z juhozápadnej Ázie. Pšenica sa pestuje po celom svete a je šľachtená po tisícročia. Najpoužívanejšími druhmi sú tvrdá pšenica (Triticum durum) a pšenica špalda (Triticum spelta). Pšeničné krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.

Pšeničné krúpy a zdravie

Všetky druhy pšenice patria do lepkových obilnín, nie sú teda vhodné na bezlepkovú diétu. Lepok z pšenice je považovaný za najagresívnejší zo všetkých lepkových obilnín. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pšeničné krúpy v kuchyni

Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.