Kurzy ATAC

Krúpy pohánkové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Krúpy pohánkové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

400 kcal

Energia kJ

1673 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

78 g

Tuky

2 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (78 g) Tuky (2 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.5 %) Sacharidy (81.5 %) Tuky (4.5 %) Vláknina (3.5 %)

Pohánka (Fagopyrum) je bezlepková pseudoobilnina, ktorá zahŕňa približne 15 druhov. V tuzemsku sa pohánka pestuje už celé stáročia, svoj domov má ale pomerne ďaleko – pochádza z juhovýchodnej Číny, odkiaľ jej zrná do Európy priniesli saracénski a tatárski nájazdníci niekedy okolo roku 1300. Odtiaľ aj jej názov – ide o rastlinu, ktorá k nám bola zavlečená pohany. Napriek tomu, že je pohánka príbuzná s rebarborou a šťaveľom, je pre svoje múčnaté zrná radená ako pseudoobilovina k obilninám. V súčasnej dobe je pohánka najrozšírenejšia v Rusku, Indii, Číne, Japonsku, Poľsku, Francúzsku alebo Kanade. Komerčne sa najviac pestuje pohánka siata. Pohánkové krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.

Pohánkové krúpy a zdravie

Zrná pohánky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pohánka je významným zdrojom rutínu - táto látka má schopnosť zvyšovať pevnosť a pružnosť krvných kapilár a ciev. Používa sa ako prevencia pred vznikom kŕčových žíl alebo hemoroidov.
Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pohánkové krúpy v kuchyni

Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.