Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
427 kcal
Energia kJ
1784 kJ
Bielkoviny
15 g
Sacharidy
70 g
Tuky
7 g
Vláknina
4 g
Ovos (Avena) patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Jedná sa o obilie veľmi bohaté na živiny. Kultúrnym druhom je ovos siaty (Avena sativa), ktorý je najmladšou obilovinou. Hlavnými producentmi sú EÚ (Veľká Británia, Poľsko), Rusko a Kanada. Ovsené krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.
Ovos obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Zaujímavým prínosom je obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. V oblasti obilnín sú tiež významným zdrojom horčíka. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>