Kurzy ATAC

Krúpy ovsené

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Krúpy ovsené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

427 kcal

Energia kJ

1784 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

70 g

Tuky

7 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (70 g) Tuky (7 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.7 %) Sacharidy (68.6 %) Tuky (14.8 %) Vláknina (1.9 %)

Ovos (Avena) patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Jedná sa o obilie veľmi bohaté na živiny. Kultúrnym druhom je ovos siaty (Avena sativa), ktorý je najmladšou obilovinou. Hlavnými producentmi sú EÚ (Veľká Británia, Poľsko), Rusko a Kanada. Ovsené krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.

Ovsené krúpy a zdravie

Ovos obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Zaujímavým prínosom je obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. V oblasti obilnín sú tiež významným zdrojom horčíka. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovsené krúpy v kuchyni

Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.