Kurzy ATAC

Krúpy jačmenné

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Krúpy jačmenné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

379 kcal

Energia kJ

1586 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.8 %) Sacharidy (82.7 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (3.7 %)

Jačmeň (Hordeum) je druhou najstaršou pestovanou a štvrtou najrozšírenejšou plodinou na svete. Kultúrny jačmeň (Hordeum vulgare) je obilnina, na našom území pestovaná už cez 5000 rokov. Pre našich predkov bola základom, než sa začala šľachtiť pšenica. Hranica pestovania siaha na severe až za polárny kruh (Sibír, Nórsko), v Tibete av Andách sa jačmeň pestuje v nadmorských výškach cez 4000 metrov. Jačmenné krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu, sú ale celozrnné, obsahujú tak dostatok vlákniny aj mikroživín.

Jačmenné krúpy a zdravie

Jačmeň je obilnina, ktorá obsahuje bielkoviny lepku, nie je preto vhodný pre bezlepkovú diétu. Krúpy sú kvalitným zdrojom vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jačmenné krúpy v kuchyni

Krúpy sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu kaší, mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.