Kurzy ATAC

Koriander semená mletá

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Koriander semená mletá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

460 kcal

Energia kJ

1922 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

50 g

Tuky

20 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (50 g) Tuky (20 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.9 %) Sacharidy (45.5 %) Tuky (39.2 %) Vláknina (4.4 %)

Koriander siaty je rastlina príbuzná rasce, kôpru a anízu. Ako korenie sa používajú ako čerstvé lístky, tak aj sušené plody (celé alebo mleté). Zrelé plody majú príjemnú arómu, sladkastú a pálčivú chuť, listy sladkastú chuť nemajú. Silica koriandra má korenistú a drevitú vôňu. Pochádza zo západnej Ázie a Stredomoria, pestuje sa v teplejších oblastiach Európy av prednej Ázii.

Mleté semená koriandra a zdravie

Koriander priaznivo ovplyvňuje trávenie, pretože podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a tiež zvyšuje chuť do jedla. Čaj pomáha pri bolestiach brucha, nadúvaní či pocite plnosti. Obklady sa používajú pri reumatických problémoch kĺbov. Pomáha pri reume, upokojuje organizmus, má protikŕčové, antibakteriálne a protinadúvavé účinky.

Mleté semená koriandra v kuchyni

Semená sa používajú najmä v ázijskej kuchyni, je tiež nevyhnutnou prísadou karí . Korenie je obľúbené v indickej , anglickej , nemeckej kuchyni či latinskoamerickej a gruzínskej kuchyni. Sú častou prísadou:
- do
polievok,
- k
šalátom,
- do
zeleninových pokrmov,
- na
nakladanie húb a zeleniny.
Hodí sa takmer ku všetkým druhom
mäsa:
- kuraciemu,
- jahňaciemu,
- hovädziemu,
- bravčovému,
- rybám.
Používa sa tiež pri
údení mäsa. Vďaka svojej sladkastej chuti sa pridáva do cukroviniek, sušienok, pečiva a likérov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.