Kategória: Orechy a semená / Semená
Energia kcal
460 kcal
Energia kJ
1922 kJ
Bielkoviny
12 g
Sacharidy
50 g
Tuky
20 g
Vláknina
10 g
Koriander siaty je rastlina príbuzná rasce, kôpru a anízu. Ako korenie sa používajú ako čerstvé lístky, tak aj sušené plody (celé alebo mleté). Zrelé plody majú príjemnú arómu, sladkastú a pálčivú chuť, listy sladkastú chuť nemajú. Silica koriandra má korenistú a drevitú vôňu. Pochádza zo západnej Ázie a Stredomoria, pestuje sa v teplejších oblastiach Európy av prednej Ázii.
Koriander priaznivo ovplyvňuje trávenie, pretože podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a tiež zvyšuje chuť do jedla. Čaj pomáha pri bolestiach brucha, nadúvaní či pocite plnosti. Obklady sa používajú pri reumatických problémoch kĺbov. Pomáha pri reume, upokojuje organizmus, má protikŕčové, antibakteriálne a protinadúvavé účinky.
Semená sa používajú najmä v ázijskej kuchyni, je tiež nevyhnutnou prísadou karí . Korenie je obľúbené v indickej , anglickej , nemeckej kuchyni či latinskoamerickej a gruzínskej kuchyni. Sú častou prísadou:
- do polievok,
- k šalátom,
- do zeleninových pokrmov,
- na nakladanie húb a zeleniny.
Hodí sa takmer ku všetkým druhom mäsa:
- kuraciemu,
- jahňaciemu,
- hovädziemu,
- bravčovému,
- rybám.
Používa sa tiež pri údení mäsa. Vďaka svojej sladkastej chuti sa pridáva do cukroviniek, sušienok, pečiva a likérov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>