Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
311 kcal
Energia kJ
1300 kJ
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
40 g
Tuky
10 g
Vláknina
10 g
Koriander siaty je rastlina príbuzná rasci, kôpru a anízu. Ako korenie sa používajú ako čerstvé lístky, tak aj sušené plody (celé alebo mleté). Zrelé plody majú príjemnú arómu, sladkastú a pálčivú chuť, listy sladkastú chuť nemajú. Silica koriandra má korenistú a drevitú vôňu. Pochádza zo západnej Ázie a Stredomoria, pestuje sa v teplejších oblastiach Európy av prednej Ázii.
Koriander priaznivo ovplyvňuje trávenie, pretože podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a tiež zvyšuje chuť do jedla. Čaj pomáha pri bolestiach brucha, nadúvaní či pocite plnosti. Obklady sa používajú pri reumatických problémoch kĺbov. Pomáha pri reume, upokojuje organizmus, má protikŕčové, antibakteriálne a protinadúvavé účinky.
Listy a semená sa používajú najmä v ázijskej kuchyni, je tiež nevyhnutnou prísadou karí. Korenie je obľúbené v indickej, anglickej, nemeckej kuchyni či latinskoamerickej a gruzínskej kuchyni. Lístky sa používajú tiež:
- do polievok,
- k šalátom,
- do zeleninových pokrmov,
- na nakladanie húb a zeleniny.
Hodí sa takmer ku všetkým druhom mäsa:
- kuraciemu,
- jahňaciemu,
- hovädziemu,
- bravčovému,
- rybám.
Používa sa tiež pri údení mäsa. Vďaka svojej sladkastej chuti sa pridáva do cukroviniek, sušienok, pečiva a likérov. Čerstvé lístky sú neodmysliteľnou súčasťou salsy, ktorá je vhodná k väčšine druhov mäsa.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>