Kurzy ATAC

Koriander listy čerstvé

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Koriander listy čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

311 kcal

Energia kJ

1300 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

40 g

Tuky

10 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (40 g) Tuky (10 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.8 %) Sacharidy (53.8 %) Tuky (29 %) Vláknina (6.4 %)

Koriander siaty je rastlina príbuzná rasci, kôpru a anízu. Ako korenie sa používajú ako čerstvé lístky, tak aj sušené plody (celé alebo mleté). Zrelé plody majú príjemnú arómu, sladkastú a pálčivú chuť, listy sladkastú chuť nemajú. Silica koriandra má korenistú a drevitú vôňu. Pochádza zo západnej Ázie a Stredomoria, pestuje sa v teplejších oblastiach Európy av prednej Ázii.

Koriander a zdravie

Koriander priaznivo ovplyvňuje trávenie, pretože podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a tiež zvyšuje chuť do jedla. Čaj pomáha pri bolestiach brucha, nadúvaní či pocite plnosti. Obklady sa používajú pri reumatických problémoch kĺbov. Pomáha pri reume, upokojuje organizmus, má protikŕčové, antibakteriálne a protinadúvavé účinky.

Koriander v kuchyni

Listy a semená sa používajú najmä v ázijskej kuchyni, je tiež nevyhnutnou prísadou karí. Korenie je obľúbené v indickej, anglickej, nemeckej kuchyni či latinskoamerickej a gruzínskej kuchyni. Lístky sa používajú tiež:
- do
polievok,
- k
šalátom,
- do zeleninových pokrmov,
- na
nakladanie húb a zeleniny.
Hodí sa takmer ku všetkým druhom
mäsa:
- kuraciemu,
- jahňaciemu,
- hovädziemu,
- bravčovému,
- rybám.
Používa sa tiež pri
údení mäsa. Vďaka svojej sladkastej chuti sa pridáva do cukroviniek, sušienok, pečiva a likérov. Čerstvé lístky sú neodmysliteľnou súčasťou salsy, ktorá je vhodná k väčšine druhov mäsa.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.