Kurzy ATAC

Korenie zelené

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Korenie zelené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

295 kcal

Energia kJ

1231 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

50 g

Tuky

0 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (50 g) Tuky (0 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.5 %) Sacharidy (71.1 %) Tuky (0 %) Vláknina (20.4 %)

Jedná sa o nezrelé plody korenovníka, ktoré sa sušia mrazom. Následne sú nakladané do octového alebo slaného nálevu, vďaka ktorému udržia zelenú farbu. Korenník pôvodne pochádza z Indie. Bol využívaný už v starom Egypte a Ríme, dnes pestuje hlavne v Indii, Indonézii, Číne, Vietname, Thajsku, Brazílii, na Jáve a Filipínach. Je typickým korením pre prevažnú väčšinu kuchýň celého sveta.

Korenie zelené a zdravie

Je významný v čínskej a indickej medicíne. Obsahuje aktívnu látku "piperín", ktorá je silne pálivá a má schopnosť výrazne zvyšovať biologické využitie živín zo stravy. Stimuluje tráviacu sústavu, upravuje zažívanie, zvyšuje chuť do jedla. Pomáha pri bolestiach brucha, nevoľnosti, hnačkách a nadúvaní. Pôsobí močopudne. V kombinácii s kurkumou významne zvyšuje jej protizápalové účinky.

Korenie zelené v kuchyni

Najčastejšie sa používa na dochutenie mäsa:
- steakov,
- mletého mäsa,
- paštét
.
Chuťovo je výraznejšie ako čierny, ale nie toľko pálivý.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.