Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
295 kcal
Energia kJ
1231 kJ
Bielkoviny
6 g
Sacharidy
50 g
Tuky
0 g
Vláknina
30 g
Jedná sa o nezrelé plody korenovníka, ktoré sa sušia mrazom. Následne sú nakladané do octového alebo slaného nálevu, vďaka ktorému udržia zelenú farbu. Korenník pôvodne pochádza z Indie. Bol využívaný už v starom Egypte a Ríme, dnes pestuje hlavne v Indii, Indonézii, Číne, Vietname, Thajsku, Brazílii, na Jáve a Filipínach. Je typickým korením pre prevažnú väčšinu kuchýň celého sveta.
Je významný v čínskej a indickej medicíne. Obsahuje aktívnu látku "piperín", ktorá je silne pálivá a má schopnosť výrazne zvyšovať biologické využitie živín zo stravy. Stimuluje tráviacu sústavu, upravuje zažívanie, zvyšuje chuť do jedla. Pomáha pri bolestiach brucha, nevoľnosti, hnačkách a nadúvaní. Pôsobí močopudne. V kombinácii s kurkumou významne zvyšuje jej protizápalové účinky.
Najčastejšie sa používa na dochutenie mäsa:
- steakov,
- mletého mäsa,
- paštét.
Chuťovo je výraznejšie ako čierny, ale nie toľko pálivý.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>