Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
295 kcal
Energia kJ
1231 kJ
Bielkoviny
6 g
Sacharidy
50 g
Tuky
0 g
Vláknina
30 g
Korenie čierne pochádza z Indie. Bolo využívaný už v starom Egypte a Ríme, dnes pestuje hlavne v Indii, Indonézii, Číne, Vietname, Thajsku, Brazílii, na Jáve a Filipínach. Je typickým korením pre prevažnú väčšinu kuchýň celého sveta.
Je významné v čínskej a indickej medicíne. Obsahuje aktívnu látku "piperín", ktorá je silne pálivá a má schopnosť výrazne zvyšovať biologické využitie živín zo stravy. Stimuluje tráviacu sústavu, upravuje zažívanie, zvyšuje chuť do jedla. Pomáha pri bolestiach brucha, nevoľnosti, hnačkách a nadúvaní. Pôsobí močopudne. V kombinácii s kurkumou významne zvyšuje jej protizápalové účinky.
Slúži na úpravu a dochutenie:
- mäsa,
- zeleniny,
- strukovín,
- obilnín,
- polievok,
- omáčok.
Je súčasťou karí, baharatu alebo berbery.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>