Kurzy ATAC

Korenie biele

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Korenie biele

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

309 kcal

Energia kJ

1290 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0 g

Vláknina

12 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0 g) Vláknina (12 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.8 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (7.8 %)

Jedná sa o zrelý plod korenovníka, pôvodne pochádza z Indie. Plody sa po zbere namáčajú na niekoľko dní do vody, potom sa odstraňuje šupka a rýchlo sa suší na slnku. Bolo využívané už v starom Egypte a Ríme, dnes pestuje hlavne v Indii, Indonézii, Číne, Vietname, Thajsku, Brazílii, na Jáve a Filipínach. Je typickým korením pre prevažnú väčšinu kuchýň celého sveta.

Korenie biele a zdravie

Je významné v čínskej a indickej medicíne. Obsahuje aktívnu látku "piperín", ktorá je silne pálivá a má schopnosť výrazne zvyšovať biologické využitie živín zo stravy. Stimuluje tráviacu sústavu, upravuje zažívanie, zvyšuje chuť do jedla. Pomáha pri bolestiach brucha, nevoľnosti, hnačkách a nadúvaní. Pôsobí močopudne. V kombinácii s kurkumou významne zvyšuje jej protizápalové účinky.

Korenie biele v kuchyni

Slúži na úpravu a dochutenie:
- mäsa,
- zeleniny,
- strukovín,
- obilnín,
-
polievok,
-
omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.