Kurzy ATAC

Klinček mletý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Klinček mletý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

403 kcal

Energia kJ

1687 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

50 g

Tuky

13.3 g

Vláknina

26.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (50 g) Tuky (13.3 g) Vláknina (26.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.2 %) Sacharidy (51.9 %) Tuky (29.7 %) Vláknina (13.3 %)

Rastlina (Klinčekovec korenistý) pochádza z Moluckých ostrovov. Pestuje sa v tropických prímorských oblastiach ako je Indonézia, Madagaskar alebo Malajzia.

Klinček mletý a zdravie

antiseptické a lokálne znecitlivujúce účinky a to vďaka hlavnej zložke silice eugenol. Je využívaný v stomatológii, klinčeková silica tlmí bolestivosť aj citlivosť zubného nervu. Býva súčasťou kloktadiel. Nálevom je možné vymývať hnisané rany a bolestivé kožné infekcie. Inhalácia klinčekov pôsobí pozitívne pri zápaloch horných dýchacích ciest a zápale priedušiek.

Klinček mletý v kuchyni

Klinček má výraznú arómu a sladkastú chuť. Je súčasťou aj mnohých aromatických zmesí. Pred prípravou sa odporúča namlieť vždy čerstvý, pretože veľmi rýchlo stráca svoju špecifickú vôňu. Mletý klinček je súčasťou mnohých zmesí korenia ako je napríklad karí, garam masala, čínskom päťkorení, arabskom baharate alebo perníkového korenia. Ďalej figuruje v anglickej worcestrovej omáčke. Veľmi obľúbený je v severnej Afrike alebo na Strednom východe, kde sa všeobecne používa do mäsitých jedál alebo na aromatizáciu ryže. Používa sa do sladkých pokrmov, predovšetkým múčnikov, sušienok, cukroviniek, kompótov, sirupu a ďalšieho pečiva. Dochutí omáčky, mäso, šunku alebo ryžu. Vo Francúzsku sa pridáva do syrov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.