Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
403 kcal
Energia kJ
1687 kJ
Bielkoviny
5 g
Sacharidy
50 g
Tuky
13.3 g
Vláknina
26.7 g
Rastlina (Klinčekovec korenistý) pochádza z Moluckých ostrovov. Pestuje sa v tropických prímorských oblastiach ako je Indonézia, Madagaskar alebo Malajzia.
Má antiseptické a lokálne znecitlivujúce účinky a to vďaka hlavnej zložke silice eugenol. Je využívaný v stomatológii, klinčeková silica tlmí bolestivosť aj citlivosť zubného nervu. Býva súčasťou kloktadiel. Nálevom je možné vymývať hnisané rany a bolestivé kožné infekcie. Inhalácia klinčekov pôsobí pozitívne pri zápaloch horných dýchacích ciest a zápale priedušiek.
Klinček má výraznú arómu a sladkastú chuť. Je súčasťou aj mnohých aromatických zmesí. Pred prípravou sa odporúča namlieť vždy čerstvý, pretože veľmi rýchlo stráca svoju špecifickú vôňu. Mletý klinček je súčasťou mnohých zmesí korenia ako je napríklad karí, garam masala, čínskom päťkorení, arabskom baharate alebo perníkového korenia. Ďalej figuruje v anglickej worcestrovej omáčke. Veľmi obľúbený je v severnej Afrike alebo na Strednom východe, kde sa všeobecne používa do mäsitých jedál alebo na aromatizáciu ryže. Používa sa do sladkých pokrmov, predovšetkým múčnikov, sušienok, cukroviniek, kompótov, sirupu a ďalšieho pečiva. Dochutí omáčky, mäso, šunku alebo ryžu. Vo Francúzsku sa pridáva do syrov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>