Kategória: Strukoviny / Naklíčené
Energia kcal
305 kcal
Energia kJ
1274 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
40 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
20 g
Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou. Kľúčiky zo šošovky patria medzi nutrične veľmi bohaté potraviny.
Klíčky zo šošovky sú - rovnako ako klíčky ostatných potravín - enormne bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Samotné klíčky obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Kľúčiky zo šošovky sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, z minerálnych látok potom draslíka, vápnika a horčíka. Nutrične ich preto môžeme považovať za veľmi atraktívnu potravinu. Sú zdrojom aj nadpriemerného množstva purínov – ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať.
Príprava klíčkov zo šošovky je jednoduchá - zrná nelúpanej šošovky necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 1-4 dni naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné zrná raz až dvakrát denne prepláchnuť. Po naklíčení, keď veľkosť kľúča sa pohybuje okolo 5-7 milimetrov, sa klíčky od zrna odstránia. Klíčky šošovky sa pridávajú do:
- šalátov,
- polievok,
- nátierok,
- zmesí na lisovanie štiav.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>