Kurzy ATAC

Klíčky zo šošovky čerstvej

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Klíčky zo šošovky čerstvej

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

305 kcal

Energia kJ

1274 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.5 %) Sacharidy (54.9 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (13.1 %)

Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou. Kľúčiky zo šošovky patria medzi nutrične veľmi bohaté potraviny.

Klíčky zo šošovky a zdravia

Klíčky zo šošovky sú - rovnako ako klíčky ostatných potravín - enormne bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Samotné klíčky obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Kľúčiky zo šošovky sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, z minerálnych látok potom draslíka, vápnika a horčíka. Nutrične ich preto môžeme považovať za veľmi atraktívnu potravinu. Sú zdrojom aj nadpriemerného množstva purínov – ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať.

Klíčky zo šošovky v kuchyni

Príprava klíčkov zo šošovky je jednoduchá - zrná nelúpanej šošovky necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 1-4 dni naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné zrná raz až dvakrát denne prepláchnuť. Po naklíčení, keď veľkosť kľúča sa pohybuje okolo 5-7 milimetrov, sa klíčky od zrna odstránia. Klíčky šošovky sa pridávajú do:
- šalátov,
- polievok,
- nátierok,
- zmesí na lisovanie štiav.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.