Kurzy ATAC

Klíčky špaldové sušené

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Klíčky špaldové sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

868 kcal

Energia kJ

3630 kJ

Bielkoviny

35 g

Sacharidy

140 g

Tuky

10 g

Vláknina

23 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (35 g) Sacharidy (140 g) Tuky (10 g) Vláknina (23 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.9 %) Sacharidy (67.5 %) Tuky (10.4 %) Vláknina (5.3 %)

Klíčky špaldy (Triticum spelta) - prastarého nešľachteného druhu pšenice. V Európe bola pestovaná už pred 8000 rokmi, v Palestíne pred 9000 rokmi. Neskôr ju čiastočne nahradila šľachtená pšenica, vďaka väčším výnosom. Teraz je špalda považovaná za jej zdravšiu alternatívu. Na špalde si pochutnávali aj Egypťania, Kelti, Asýrčania aj Germáni. Dnes je špalda obľúbená predovšetkým na Blízkom východe, v USA a Kanade. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Špaldové klíčky sušené a zdravie

Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Špaldové klíčky sušené v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy.
Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.