Kurzy ATAC

Klíčky špaldové čerstvé

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Klíčky špaldové čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

174 kcal

Energia kJ

726 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

28 g

Tuky

2 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (28 g) Tuky (2 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.9 %) Sacharidy (67.5 %) Tuky (10.4 %) Vláknina (5.3 %)

Klíčky špaldy (Triticum spelta) - prastarého nešľachteného druhu pšenice. V Európe bola pestovaná už pred 8000 rokmi, v Palestíne pred 9000 rokmi. Neskôr ju čiastočne nahradila šľachtená pšenica, vďaka väčším výnosom. Teraz je špalda považovaná za jej zdravšiu alternatívu. Na špalde si pochutnávali aj Egypťania, Kelti, Asýrčania aj Germáni. Dnes je špalda obľúbená predovšetkým na Blízkom východe, v USA a Kanade. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Špaldové klíčky a zdravie

Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Špaldové klíčky v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy. Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.