Kurzy ATAC

Klíčky ražné čerstvé

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Klíčky ražné čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

71 kcal

Energia kJ

294 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

8 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

2.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (8 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (2.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (23.8 %) Sacharidy (47.7 %) Tuky (20.5 %) Vláknina (8 %)

Klíčky raže siateho (Secale cereale) - obilniny, ktorú spoločne s pšenicou radíme k najdôležitejším plodinám (obilninám) mierneho pásu. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Ražné klíčky a zdravie

Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ražné klíčky v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy. Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.