Kurzy ATAC

Klíčky pohánkové čerstvé

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Klíčky pohánkové čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

71 kcal

Energia kJ

295 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

3.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (3.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.9 %) Sacharidy (71.3 %) Tuky (7.7 %) Vláknina (9.1 %)

Klíček je časť zrna, najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Pohánkové klíčky a zdravie

Klíčky sú prirodzene bezlepkové, sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov i antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Pohánkové klíčky v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať aj bez ďalšej kuchynskej úpravy.
Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.