Kurzy ATAC

Klíčky ovsené čerstvé

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Klíčky ovsené čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

171 kcal

Energia kJ

714 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

23 g

Tuky

3 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (23 g) Tuky (3 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (19.6 %) Sacharidy (56.4 %) Tuky (15.8 %) Vláknina (8.2 %)

Klíčky ovsa (Avena), ktorý patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Jedná sa o obilie veľmi bohaté na živiny. Kultúrnym druhom je ovos siaty (Avena sativa), ktorý je najmladšou obilovinou. Ovos sa pestuje predovšetkým pre zrno, z ktorého ďalej získavame ovsené vločky, krupicu a múku, z ktorej sa pripravujú rôzne druhy pečiva. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Ovsené klíčky a zdravie

Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ovsené klíčky v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy. Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.