Kurzy ATAC

Klíčky mungo čerstvé

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Klíčky mungo čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

153 kcal

Energia kJ

639 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.4 %) Sacharidy (54.8 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (13.1 %)

Mungo fazuľa (Vigna radiata) je drobná strukovina olivovej farby. Jedná sa o semená rastliny Vigny zlaté. Pochádza z Indie, kde sa tiež najviac pestuje, rovnako ako v Číne a Thajsku, je teda typickou súčasťou indických a čínskych pokrmov.

Mungo klíčky a zdravie

Klíčky mungo sú – rovnako ako klíčky ostatných potravín – enormne bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Samotné klíčky obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Klíčky mungo sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, z minerálnych látok potom draslíka, vápnika a horčíka. Nutrične ich preto môžeme považovať za veľmi atraktívnu potravinu. Sú zdrojom aj nadpriemerného množstva purínov – ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať.

Mungo klíčky v kuchyni

Príprava klíčkov fazule mungo je jednoduchá - zrná fazule necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 1-4 dni naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné zrná raz až dvakrát denne prepláchnuť. Po naklíčení, keď veľkosť klíčka sa pohybuje okolo 5-7 milimetrov, sa klíčky od zrna odstránia. Klíčky mungo sa pridávajú do šalátov, polievok, nátierok, prípadne je možné ich použiť ako súčasť zmesí na lisovanie štiav. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.