Kurzy ATAC

Klíčky kamutové čerstvé

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Klíčky kamutové čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

134 kcal

Energia kJ

561 kJ

Bielkoviny

2.7 g

Sacharidy

20 g

Tuky

3 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.7 g) Sacharidy (20 g) Tuky (3 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 %) Sacharidy (62.4 %) Tuky (20.2 %) Vláknina (9 %)

Klíčky kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývané aj "pšenicou Khorasan". Názov kamut je obchodným označením chráneným touto registrovanou značkou. Toto označenie vždy garantuje bio pôvod kamutu, plodina tak nie je dotknutá žiadnou genetickou modifikáciou ani hybridizáciou. V súčasnej dobe sa stáva stále populárnejším druhom pšenice pestovaným najviac v USA a Kanade. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Kamutové klíčky a zdravie

Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Kamutové klíčky v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy. Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.