Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené
Energia kcal
332 kcal
Energia kJ
1386 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
60 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
12.5 g
Klíčky jačmeňa (Hordeum) - druhé najstaršie pestované a štvrté najrozšírenejšie plodiny na svete. Kultúrny jačmeň (Hordeum vulgare) je obilnina, na našom území pestovaná už cez 5000 rokov. Pre našich predkov bola základom, než sa začala šľachtiť pšenica. Hranica pestovania siaha na severe až za polárny kruh (Sibír, Nórsko), v Tibete av Andách sa jačmeň pestuje v nadmorských výškach cez 4000 metrov. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.
Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy.
Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>