Kurzy ATAC

Klíčky jačmenné čerstvé

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Klíčky jačmenné čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

150 kcal

Energia kJ

625 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

28 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (28 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.2 %) Sacharidy (78.5 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (6.7 %)

Klíčky jačmeňa (Hordeum) - druhé najstaršie pestované a štvrté najrozšírenejšie plodiny na svete. Kultúrny jačmeň (Hordeum vulgare) je obilnina, na našom území pestovaná už cez 5000 rokov. Pre našich predkov bola základom, než sa začala šľachtiť pšenica. Hranica pestovania siaha na severe až za polárny kruh (Sibír, Nórsko), v Tibete av Andách sa jačmeň pestuje v nadmorských výškach cez 4000 metrov. Klíček je časť zrna najbohatšia na živiny a aktívne látky. Klíčky dostupné v obchodnej sieti sú kvalitné, s obsahom všetkých dôležitých látok v ich prirodzenom zložení.

Jačmenné klíčky a zdravie

Klíčky obsahujú malé množstvo lepku, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Klíčky sú koncentrovaným zdrojom radu minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, poskytujú dostatok vlákniny – sú právom považované za superpotravinu v zmysle nutričného zloženia. Hodnota ich glykemického indexu je veľmi nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Jačmenné klíčky v kuchyni

Klíčky je možné konzumovať bez ďalšej kuchynskej úpravy.
Pridávajú sa do:
- polievok,
- kaší,
- šalátov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.