Kurzy ATAC

Klíčky adzuki čerstvé

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Klíčky adzuki čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

325 kcal

Energia kJ

1357 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.8 %) Sacharidy (51.6 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (18.5 %)

Adzuki (Vigna angularis) sú fazuľa rozšírené prevažne v Japonsku, kde sú spolu so sójou najobľúbenejšou potravinou. Pôvodne boli domestifikované v Himalájach, Číne a Kórei. Majú tmavo červenú až hnedú farbu.

Adzuki klíčky a zdravie

Klíčky adzuki sú – rovnako ako klíčky ostatných potravín – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia, vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Klíčky adzuki sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, z minerálnych látok potom draslíka, vápnika a horčíka. Nutrične ich preto môžeme považovať za veľmi atraktívnu potravinu.

Adzuki klíčky v kuchyni

Príprava klíčkov fazúľ adzuki je jednoduchá - zrná fazúľ necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-5 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné zrná raz až dvakrát denne prepláchnuť. Po naklíčení, kedy veľkosť klíčeka sa pohybuje okolo 4-6 milimetrov, sa klíčky od zrna odstránia. Klíčky adzuki sa pridávajú do šalátov, polievok, nátierok, prípadne je možné ich použiť ako súčasť zmesí na lisovanie štiav. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.