Energia kcal
63 kcal
Energia kJ
261 kJ
Bielkoviny
1.1 g
Sacharidy
10.7 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
3.3 g
Kiwi je plodom aktinídie lahodnej (Actinidia deliciosa) s hnedou a chlpatou šupkou. Dužina je zelená, chuť je lahodne sladká. Veľkosť plodov vrátane ich tvaru pripomína slepačie vajcia. Pôvodne pochádza z Číny.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové kivi sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje.
Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.
Zavarené kivi sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>