Kurzy ATAC

Kiwi zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Kiwi zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

63 kcal

Energia kJ

261 kJ

Bielkoviny

1.1 g

Sacharidy

10.7 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 g) Sacharidy (10.7 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.4 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (10.1 %) Vláknina (10.6 %)

Kiwi je plodom aktinídie lahodnej (Actinidia deliciosa) s hnedou a chlpatou šupkou. Dužina je zelená, chuť je lahodne sladká. Veľkosť plodov vrátane ich tvaru pripomína slepačie vajcia. Pôvodne pochádza z Číny.

Kivi zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové kivi sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje.
Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Kivi zavarené v kuchyni

Zavarené kivi sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.