Kurzy ATAC

Kiwi čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Kiwi čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

63 kcal

Energia kJ

261 kJ

Bielkoviny

1.1 g

Sacharidy

10.7 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 g) Sacharidy (10.7 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.4 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (10.1 %) Vláknina (10.6 %)

Kiwi je plodom aktinídie lahodnej (Actinidia deliciosa) s hnedou a chlpatou šupkou. Dužina je zelená, chuť je lahodne sladká. Veľkosť plodov vrátane ich tvaru pripomína slepačie vajcia. Pôvodne pochádza z Číny.

Kivi a zdravie

Kivi je bohatým zdrojom draslíka, jeho konzumácia má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov na čele s vitamínom C. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Kivi obsahuje enzým actinidín, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - konzumácia kivi tak podporuje trávenie.

Kivi v kuchyni

Kiwi sa bežne konzumuje surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov (z dôvodu obsahu actinidínu sa neodporúča kombinovať s mliečnymi výrobkami),
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov,
Používa sa aj na sušenie a výrobu lisovaných štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.