Energia kcal
63 kcal
Energia kJ
261 kJ
Bielkoviny
1.1 g
Sacharidy
10.7 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
3.3 g
Kiwi je plodom aktinídie lahodnej (Actinidia deliciosa) s hnedou a chlpatou šupkou. Dužina je zelená, chuť je lahodne sladká. Veľkosť plodov vrátane ich tvaru pripomína slepačie vajcia. Pôvodne pochádza z Číny.
Kivi je bohatým zdrojom draslíka, jeho konzumácia má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov na čele s vitamínom C. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Kivi obsahuje enzým actinidín, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - konzumácia kivi tak podporuje trávenie.
Kiwi sa bežne konzumuje surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov (z dôvodu obsahu actinidínu sa neodporúča kombinovať s mliečnymi výrobkami),
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov,
Používa sa aj na sušenie a výrobu lisovaných štiav.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>