Kurzy ATAC

Kešu solené

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Kešu solené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

598 kcal

Energia kJ

2501 kJ

Bielkoviny

17 g

Sacharidy

26 g

Tuky

46 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17 g) Sacharidy (26 g) Tuky (46 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.9 %) Sacharidy (18.2 %) Tuky (69.3 %) Vláknina (0.7 %)

Ako kešu sa označujú nažky plodu ľadvinovníka západného (Anacardium occidentale). Pôvodne pochádza z Brazílie, dnes je rozšírený v tropických oblastiach celého sveta.

Kešu solené a zdravie

Sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. ajú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo. Obsah soli výrazne zvyšuje množstvo sodíka v potravine, jeho prebytok môže mať vplyv na krvný tlak a funkciu obličiek.

Kešu solené v kuchyni

Kešu sa používajú rovnako ako orechy. V kuchyni majú pestré využitie v slaných variantoch, konzumujú sa natural aj pražené, najčastejšie ako súčasť:
- šalátov,
- nátierok,
- hlavných chodov,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.