Kurzy ATAC

Kešu naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Orechy naklíčené

Kešu naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

303 kcal

Energia kJ

1265 kJ

Bielkoviny

15.2 g

Sacharidy

4 g

Tuky

24 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15.2 g) Sacharidy (4 g) Tuky (24 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (21 %) Sacharidy (5.5 %) Tuky (71.5 %) Vláknina (2 %)

Ako kešu sa označujú nažky plodu ľadvinovníka západného (Anacardium occidentale). Pôvodne pochádza z Brazílie, dnes je rozšírený v tropických oblastiach celého sveta.

Naklíčené kešu a zdravie

Naklíčené kešu sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.  
Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Klíčené kešu majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Naklíčené kešu v kuchyni

Príprava naklíčených kešu je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas klíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba klíčenia väčšinou trvá 3 – 6 dní.
Bežne sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.