Kategória: Orechy a semená / Orechy naklíčené
Energia kcal
303 kcal
Energia kJ
1265 kJ
Bielkoviny
15.2 g
Sacharidy
4 g
Tuky
24 g
Vláknina
3 g
Ako kešu sa označujú nažky plodu ľadvinovníka západného (Anacardium occidentale). Pôvodne pochádza z Brazílie, dnes je rozšírený v tropických oblastiach celého sveta.
Naklíčené kešu sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.
Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Klíčené kešu majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Príprava naklíčených kešu je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas klíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba klíčenia väčšinou trvá 3 – 6 dní.
Bežne sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>