Kurzy ATAC

Kelp riasy čerstvé

Kategória: Zelenina / Morská

Kelp riasy čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

26 kcal

Energia kJ

109 kJ

Bielkoviny

0.3 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.3 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.8 %) Sacharidy (64.6 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (27.1 %)

Kelp je označením pre riasy rodu Laminaria, zahŕňajú približne 30 rôznych druhov rias. V moriach vytvára rozsiahle porasty.

Kelp a zdravie

Rovnako ako ostatné morské riasy aj kelp obsahujú enormne vysokú koncentráciu jódu (uvádza sa, že sú najbohatším zdrojom vôbec). Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jednotlivci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom. Kelp obsahujú kyselinu alginovú, ktorá podporuje detoxikačné účinky v organizme - riasy sa odporúča kombinovať so strukovinami (namáčanie, varenie) - znižujú podiel antinutričných látok.

Kelp v kuchyni

Kelp sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť prípravy obilných a predovšetkým strukovinových pokrmov.
Doba ich tepelnej prípravy sa pohybuje okolo 60 minút, je vhodné ich pred varením dlhšiu dobu namáčať (rádovo aj hodiny).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.