Kurzy ATAC

Kečup ostrý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ochucovadla

Kečup ostrý

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

156 kcal

Energia kJ

650 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

33.3 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

0.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (33.3 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (0.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.4 %) Sacharidy (89.7 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (0.9 %)

Pochádza z východnej Ázie, kde sa používal ako omáčka na ryby. Jednoznačne nemožno povedať, v ktorej krajine bol prvýkrát vytvorený. Uvádza sa Čína, India, Malajzia, Vietnam alebo Japonsko. O jeho popularizácii sa zaslúžila Amerika. Domáce kečupy sa pripravujú zo sparených paradajok, ktoré sú zbavené dužiny. Spolu s cukrom sa privedú do varu, často sa pridávajú ešte ďalšie suroviny (ocot, korenie, škroby, arómy) a zmes sa krátko povarí, výsledná zmes sa rozmixuje. S predlžujúcou sa dobou varenia sa kečup stáva jemnejším. Pikantná chuť kečupu je daná ostrým korením, najčastejšie chilli.

Kečup a zdravie

Zásadnou nevýhodou kečupu je prítomnosť cukru, ktorý znehodnocuje jeho kvalitu, jeho obsah pri komerčne vyrábaných kečupoch býva vyšší. Často aj obsah ochucovadiel, aditív a náhradiek za paradajky býva predmetom diskusií, či je možné kečup považovať za zdravú potravinu. Výhodou kečupu je obsah niektorých karoténov, predovšetkým lykopénu, ktorý je biologicky aktívny až po tepelnej úprave.

Kečup v kuchyni

Často býva konzumovaný s hamburgermi, hranolkami, klobásami, párkami v rožku, s cestovinami.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.