Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ochucovadla
Energia kcal
156 kcal
Energia kJ
650 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
33.3 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
0.7 g
Pochádza z východnej Ázie, kde sa používal ako omáčka na ryby. Jednoznačne nemožno povedať, v ktorej krajine bol prvýkrát vytvorený. Uvádza sa Čína, India, Malajzia, Vietnam alebo Japonsko. O jeho popularizácii sa zaslúžila Amerika. Domáce kečupy sa pripravujú zo sparených paradajok, ktoré sú zbavené dužiny. Spolu s cukrom sa privedú do varu, často sa pridávajú ešte ďalšie suroviny (ocot, korenie, škroby, arómy) a zmes sa krátko povarí, výsledná zmes sa rozmixuje. S predlžujúcou sa dobou varenia sa kečup stáva jemnejším. Pikantná chuť kečupu je daná ostrým korením, najčastejšie chilli.
Zásadnou nevýhodou kečupu je prítomnosť cukru, ktorý znehodnocuje jeho kvalitu, jeho obsah pri komerčne vyrábaných kečupoch býva vyšší. Často aj obsah ochucovadiel, aditív a náhradiek za paradajky býva predmetom diskusií, či je možné kečup považovať za zdravú potravinu. Výhodou kečupu je obsah niektorých karoténov, predovšetkým lykopénu, ktorý je biologicky aktívny až po tepelnej úprave.
Často býva konzumovaný s hamburgermi, hranolkami, klobásami, párkami v rožku, s cestovinami.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>