Kurzy ATAC

Kaša špaldová

Kategória: Obilniny lepkové / Kaša

Kaša špaldová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

393 kcal

Energia kJ

1642 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

67.5 g

Tuky

2.8 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (67.5 g) Tuky (2.8 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.1 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (6.4 %) Vláknina (4.6 %)

Špaldová kaša je produkt v instantnej podobe, vyrábaný extrúziou zŕn špaldy (Triticum spelta).

Špaldová celozrnná kaša a zdravie

Kaša je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Špaldová kaša je dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere má u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt.
Kaša má vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Špaldová celozrnná kaša v kuchyni

Kašu je možné pripraviť aj bez varenia vmiešaním do horúceho mlieka alebo vody, väčšinou sa používa do sladkých pokrmov.
Kaše sa bežne ochucujú pridaním:
- ovocia,
- orechov,
- semienok,
- medu,
- sirupov,
- škorice,
- čokolády.
Používa sa aj na zahustenie omáčok či polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.