Kurzy ATAC

Kaša ryžová

Kategória: Obilniny bezlepkové / Kaša

Kaša ryžová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

400 kcal

Energia kJ

1674 kJ

Bielkoviny

9.1 g

Sacharidy

81.7 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9.1 g) Sacharidy (81.7 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.5 %) Sacharidy (85.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (1.5 %)

Ryžová kaša je instantná potravina vyrábaná šetrnou extrúziou zo zŕn ryže (Oryza sativa).

Ryžová kaša a zdravie

Kaša je prirodzene bezlepková, je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Ryžová kaša obsahuje menší podiel bielkovín i vlákniny v porovnaní s inými (lepkovými aj bezlepkovými) produktmi, disponuje aj vysokou hodnotou glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Pretože výrobok prešiel extrúziou (spracovaním pomocou vysokej teploty a tlaku), je kaša veľmi dobre stráviteľná.

Ryžová kaša v kuchyni

Kašu je možné pripraviť v sladkom i slanom variante, častejšie sú ale sladké formy. Príprava je jednoduchá a rýchla - kašu je potrebné zaliať tekutinou (teplou alebo studenou) - najčastejšie vodou alebo mliekom. Kaše sa bežne ochucujú pridaním:
- ovocia,
- orechov,
- semienok,
- medu,
- sirupov,
- škorice,
- čokolády.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.