Kurzy ATAC

Kaša ovsená

Kategória: Obilniny lepkové / Kaša

Kaša ovsená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

419 kcal

Energia kJ

1751 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

72 g

Tuky

8 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (72 g) Tuky (8 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (17.2 %) Vláknina (2.9 %)

Ovsená kaša je typický raňajkový pokrm. Základom zloženia sú celé alebo drvené ovsené vločky.

Ovsená kaša a zdravie

Kaša je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Ovsená kaša je dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere má u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt. Zaujímavým prínosom je aj obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Kaša má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Väčšina komerčne produkovaných kaší sú zmesou vločiek a mnohých ďalších surovín. Ich najväčšou nevýhodou je vyššia hodnota glykemického indexu aj nálože a problematická kvalita niektorých zastúpených surovín, najčastejšie orechov, semien a sladidiel.

Ovsená kaša v kuchyni

Kašu je možné pripraviť v sladkom i slanom variante, oveľa častejšie sú ale sladké formy. Na základ kaše sú potrebné mierne solené ovsené vločky s prídavkom cukru, ktoré sa zalejú horúcim mliekom či vodou a nechajú sa odstáť.
Kaše sa bežne ochucujú pridaním:
- ovocia,
- orechov,
- semienok,
- medu,
- sirupov,
- škorice,
- čokolády.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.