Kurzy ATAC

Kaša karobová

Kategória: Obilniny bezlepkové / Kaša

Kaša karobová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

405 kcal

Energia kJ

1693 kJ

Bielkoviny

6.3 g

Sacharidy

87.5 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.3 g) Sacharidy (87.5 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.5 %) Sacharidy (90.4 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (2 %)

Karobová kaša je rozomletý prášok karobu (plodov rohovníka obyčajného - Ceratonia Siliqua, alebo svätojánskeho chleba), ktorý sa pridáva na ochutenie a ako nutričné spestrenie k obilným kašiam (ryžová, kukuričná...).

Karobová kaša a zdravie

Karobový prášok je bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Karob je veľmi bohatým zdrojom draslíka a horčíka, karobová kaša je teda veľmi dobre stráviteľná. Kaša má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Karobová kaša v kuchyni

Karobový prášok je bežnou súčasťou kaší, kam sa pridáva ako ochucovadlo a súčasne ako zdroj niektorých živín, predovšetkým minerálov. Karob má sladkastú chuť, pripravuje sa preto do sladkých kaší. Príprava je jednoduchá a rýchla - kašu je potrebné zaliať tekutinou (teplou alebo studenou) - najčastejšie vodou alebo mliekom. Kaše sa bežne ochucujú pridaním:
- ovocia,
- orechov,
- semienok,
- medu,
- sirupov,
- škorice,
- čokolády.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.