Kurzy ATAC

Kari

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Kari

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

455 kcal

Energia kJ

1904 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

62 g

Tuky

10 g

Vláknina

32 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (62 g) Tuky (10 g) Vláknina (32 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.2 %) Sacharidy (57 %) Tuky (19.8 %) Vláknina (14.1 %)

Kari je pôvodne indický názov pre pokrm pripomínajúci ragov (kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke). V čase koloniálnej britskej nadvlády sa koreniaca zmes dostala do Európy pod týmto názvom. V celej juhovýchodnej Ázii je korenie označované pôvodným názvom mesála, pretože karí je označenie pre pasty a korenené pokrmy. Najčastejšie sa do karí zmesí používajú korenie, chilli, kurkuma, kardamóm, škorica, muškát.

Kari a zdravie

Zmes karí výrazne podporuje tráviace pochody, má antioxidačné účinky.

Kari v kuchyni

Používa sa na ochutenie mäsa (aj mletého), rýb, ryže alebo cestovín. Môžeme ním ochutiť aj omáčky, vaječné a zemiakové pokrmy a krémové polievky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.