Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
455 kcal
Energia kJ
1904 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
62 g
Tuky
10 g
Vláknina
32 g
Kari je pôvodne indický názov pre pokrm pripomínajúci ragov (kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke). V čase koloniálnej britskej nadvlády sa koreniaca zmes dostala do Európy pod týmto názvom. V celej juhovýchodnej Ázii je korenie označované pôvodným názvom mesála, pretože karí je označenie pre pasty a korenené pokrmy. Najčastejšie sa do karí zmesí používajú korenie, chilli, kurkuma, kardamóm, škorica, muškát.
Zmes karí výrazne podporuje tráviace pochody, má antioxidačné účinky.
Používa sa na ochutenie mäsa (aj mletého), rýb, ryže alebo cestovín. Môžeme ním ochutiť aj omáčky, vaječné a zemiakové pokrmy a krémové polievky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>