Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
370 kcal
Energia kJ
1545 kJ
Bielkoviny
12 g
Sacharidy
50 g
Tuky
6 g
Vláknina
28 g
Kardamóm používame najčastejšie drvený alebo ako prášok. Má sladkastú korenistú chuť s jemnou citrónovou arómou. Táto rastlina má svoj pôvod v tropických lesoch v južnej Indii., dnes rastie na Srí Lanke, v Guatemale, Indočíne a Tanzánii.
Osviežuje dych, podporuje trávenie, pomáha pri nadúvaní a pálení záhy. Ďalej pomáha pri bolestiach hlavy, upchatom nose alebo posilňuje srdce. V arabských krajinách ho považujú za afrodiziakum.
Je typický pre indickú, arabskú a čínsku kuchyňu. Je súčasťou zmesí korenia ako karí alebo garam masala. Kardamóm je typické korenie pre vianočné pečivo, perníky, ovocné zákusky a kompóty. Ďalej je vhodný do akéhokoľvek sladkého jedla, na ochutenie kávy, čaju či koreneného a vareného vína. Mimo sladkú kuchyňu ho používame aj na steaky, mleté mäso alebo do paštét, polievok, omáčok, zemiakových jedál a mäsových vývarov. Do jedál by sa mal pridávať hneď na začiatku varenia, lepšie sa tak rozvinie jeho chuť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>