Kurzy ATAC

Kardamóm semená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Kardamóm semená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

370 kcal

Energia kJ

1545 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

50 g

Tuky

6 g

Vláknina

28 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (50 g) Tuky (6 g) Vláknina (28 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.6 %) Sacharidy (56.6 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (15.2 %)

Kardamóm používame najčastejšie drvený alebo ako prášok. Má sladkastú korenistú chuť s jemnou citrónovou arómou. Táto rastlina má svoj pôvod v tropických lesoch v južnej Indii., dnes rastie na Srí Lanke, v Guatemale, Indočíne a Tanzánii.

Kardamóm a zdravie

Osviežuje dych, podporuje trávenie, pomáha pri nadúvaní a pálení záhy. Ďalej pomáha pri bolestiach hlavy, upchatom nose alebo posilňuje srdce. V arabských krajinách ho považujú za afrodiziakum.

Kardamóm v kuchyni

Je typický pre indickú, arabskú a čínsku kuchyňu. Je súčasťou zmesí korenia ako karí alebo garam masala. Kardamóm je typické korenie pre vianočné pečivo, perníky, ovocné zákusky a kompóty. Ďalej je vhodný do akéhokoľvek sladkého jedla, na ochutenie kávy, čaju či koreneného a vareného vína. Mimo sladkú kuchyňu ho používame aj na steaky, mleté mäso alebo do paštét, polievok, omáčok, zemiakových jedál a mäsových vývarov. Do jedál by sa mal pridávať hneď na začiatku varenia, lepšie sa tak rozvinie jeho chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.