Kurzy ATAC

Kamut naklíčený

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Kamut naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

152 kcal

Energia kJ

635 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

28.5 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (28.5 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.8 %) Sacharidy (78.6 %) Tuky (2.4 %) Vláknina (5.3 %)

Jedná sa o naklíčené zrná kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývané tiež "pšenicou Khorasan". Názov kamut je obchodným označením chráneným touto registrovanou značkou. Toto označenie vždy garantuje bio pôvod kamutu, plodina tak nie je dotknutá žiadnou genetickou modifikáciou ani hybridizáciou. V súčasnej dobe sa stáva stále populárnejším druhom pšenice pestovaným najviac v USA a Kanade.

Naklíčený kamut a zdravie

Kľúčený kamut je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov.
Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčený jačmeň je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje malé množstvo lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčený semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčený kamut v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn kamutu je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.