Kurzy ATAC

Kamut

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Kamut

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

385 kcal

Energia kJ

1610 kJ

Bielkoviny

17 g

Sacharidy

66 g

Tuky

2.2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17 g) Sacharidy (66 g) Tuky (2.2 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.5 %) Sacharidy (71.7 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (4.7 %)

Kamut je druhom starovekej pšenice (Triticum turgidum turanicum), nazývanou tiež "pšenicou Khorasan". Názov kamut je obchodným označením chráneným touto registrovanou značkou. Toto označenie vždy garantuje bio pôvod kamutu, plodina tak nie je dotknutá žiadnou genetickou modifikáciou ani hybridizáciou. V súčasnej dobe sa stáva stále populárnejším druhom pšenice pestovaným najviac v USA a Kanade.

Kamut a zdravie

Kamut je obilnina, ktorá obsahuje bielkoviny lepku, nie je preto vhodná pre bezlepkovú diétu. Obsahuje aj množstvo purínov, ktoré by mali rešpektovať ľudia postihnutí dnou. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
​Obecne je kamut a produkty z neho považovaný za zdravú cereáliu.

Kamut v kuchyni

Zrná kamutu sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší, mlieka.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.