Kurzy ATAC

Jogurt sójový ovocný

Kategória: Strukoviny / Fermentované

Jogurt sójový ovocný

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

107 kcal

Energia kJ

448 kJ

Bielkoviny

3.8 g

Sacharidy

11.7 g

Tuky

4.4 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.8 g) Sacharidy (11.7 g) Tuky (4.4 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.8 %) Sacharidy (45.7 %) Tuky (37 %) Vláknina (2.4 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku živočíšnych jogurtov, ktorá sa vyrába zo sóje (Glycine max). Základom na výrobu je sójové mlieko, ktoré sa nechá skvasiť pomocou živej probotickej kultúry. Bežne sa dohusťuje agarom, želatínou, pektínom alebo xanthanovou gumou, ochucuje sa ľubovoľnými druhmi ovocia.

Sójový jogurt ovocný a zdravie

Sójový jogurt neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Niektorí výrobcovia ale zlepšujú chuť a konzistenciu sójových jogurtov ich živočíšnymi náprotivkami, v takýchto prípadoch je preto potrebné pozorne sledovať zloženie produktu. Jogurt neobsahuje lepok, je teda vhodný aj pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, súčasne je koncentrovaným zdrojom vápnika, horčíka a draslíka. Sójový jogurt má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Sójový jogurt ovocný v kuchyni

Jeho použitie je rovnaké ako pri živočíšnych jogurtoch. Je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do cereálnych zmesí,
- do smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.