Kategória: Strukoviny / Fermentované
Energia kcal
77 kcal
Energia kJ
320 kJ
Bielkoviny
5 g
Sacharidy
3.9 g
Tuky
4.2 g
Vláknina
0.7 g
Jedná sa o rastlinnú náhradku živočíšnych jogurtov, ktorá sa vyrába zo sóje (Glycine max). Základom na výrobu je sójové mlieko, ktoré sa nechá skvasiť pomocou živej probotickej kultúry. Bežne sa dohusťuje agarom, želatínou, pektínom alebo xantánovou gumou.
Sójový jogurt neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Niektorí výrobcovia ale zlepšujú chuť a konzistenciu sójových jogurtov ich živočíšnymi náprotivkami, v takýchto prípadoch je preto potrebné pozorne sledovať zloženie produktu. Jogurt neobsahuje lepok, je teda vhodný aj pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, súčasne je koncentrovaným zdrojom vápnika, horčíka a draslíka. Sójový jogurt má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Jeho použitie je rovnaké ako pri živočíšnych jogurtoch. Je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do cereálnych zmesí,
- do smoothie,
- do omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>