Energia kcal
237 kcal
Energia kJ
989 kJ
Bielkoviny
15 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0 g
Vláknina
45 g
Judášovo ucho (boltcovitka bazová, čierna huba, Auricularia auricula-judae) je jedlá huba , ktorá rastie najčastejšie na dreve bazy čiernej (najviac na odumretých vetvách).
Jej nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Judášovo ucho má veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Tradičná je v čínskej kuchyni, v Ázii sa bežne pestuje komerčne, využíva sa aj v tradičnej čínskej medicíne. Vďaka nie príliš výraznej chuti a vôni slúži v kuchyni ako materiál, s ktorým je možné pracovať skutočne veľmi kreatívne. Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>